Een burn-out is meer dan alleen moeheid. Het is een uitputtingstoestand die gepaard gaat met serieuze fysieke, mentale en emotionele klachten. Als je last hebt van zeer ernstige burn-out symptomen, is het belangrijk om onmiddellijk hulp te zoeken.

Inhoud van deze pagina:

  1. Wat zijn zeer ernstige burn-out symptomen?
  2. Lichamelijke symptomen
  3. Mentale en emotionele symptomen
  4. Gevolgen van een onbehandelde burn-out
  5. Hulp zoeken

Jeroen van Loon

Businesscoach en coach met specialisatie op het gebied van stress en burn-out. CSR-gecertificeerd: Chronische Stress Reversal-methode. Actief als coach van mensen met stressklachten en op het gebied van preventie: organisatiescans, voorlichting, workshops, organisatieontwikkeling.

1. Zeer ernstige burn-out symptomen

Naast de bekende symptomen van vermoeidheid, concentratieproblemen, slaapproblemen en emotionele uitbarstingen, kunnen er bij een zeer ernstige burn-out ook andere signalen optreden. Het is zaak dat op zo kort mogelijke termijn medisch wordt beoordeeld wat de oorzaak is: stress-gerelateerd en niet direct alarmerend (bijvoorbeeld burn-out), of een andere oorzaak. In het geval van stress-gerelateerde, niet direct ernstige fysieke en mentale klachten kan een burn-outcoach uitkomst bieden.

Voorbeelden van verschijnselen die ‘beide soorten’ oorzaken kunnen hebben, vind je onderstaand.

 

2.  Lichamelijke symptomen:

  • Duizeligheid of flauwvallen: dit kan komen door een te lage bloeddruk of een hartritmestoornis, maar ook gevolg zijn van stress.
  • Pijn op de borst of hartkloppingen: dit kan wijzen op hartklachten, maar ook op angst of paniek – wat vaak voorkomt bij mensen met burn-out.
  • Verhoogde bloeddruk: dit treedt vaak op bij stress en burn-out, maar kan duiden op hart- en vaatziekten.
  • Maag- of darmklachten: dit kan vele oorzaken hebben, maar ook stress. Het uit zich bijvoorbeeld in spijsverteringsproblemen, maagzuur, obstipatie, diarree.
  • Verlies van eetlust of gewichtsverlies: dit kan duiden op stress, maar bijvoorbeeld ook op depressie of diverse lichamelijke oorzaken.
  • Chronische pijn: stress kan bestaande pijnklachten verergeren en nieuwe pijnklachten veroorzaken. De oorzaken kunnen legio zijn.
  • Vermoeidheid die niet overgaat met rust: dit is een van de meest kenmerkende symptomen van een burn-out, maar kan uiteraard vele andere oorzaken hebben.

 

Wij verwijzen bij een eerste kennismaking altijd naar de huisarts: alleen een medicus mag en kan een professioneel oordeel vellen over genoemde verschijnselen.

 

3. Mentale en emotionele symptomen:

De volgende voorbeelden op emotioneel vlak komen (vaak) voor bij stress of burn-out, maar kunnen ook op (nog) ernstigere, andere oorzaken duiden. Ook hier is altijd medisch consult noodzakelijk.

  • Depressieve gevoelens: burn-out en depressie vertonen een ruime overlap in symptomen, maar zijn toch wezenlijk verschillend.
  • Angst- of paniekaanvallen: meer dan de helft van de mensen met een burn-out heeft last van angst- en paniekaanvallen, maar deze kunnen ook duiden op (ander) onderliggend lijden.
  • Suïcidale gedachten: dit is sowieso een ernstig symptoom dat direct professionele hulp vereist.
  • Gevoel van leegte of hopeloosheid: dit hangt samen met verlies van perspectief en motivatie, wat vaak voorkomt bij burn-out, maar ook bij depressie.
  • Concentratieverlies en geheugenproblemen: overmatige en/of langdurige stress leidt tot cognitieve problemen, zoals moeite met concentreren en geheugenverlies. Dit komt ook vrijwel altijd, maar niet uitsluitend, voor bij burn-out.
  • Prikkelbaarheid en woede-uitbarstingen: emotionele instabiliteit en woede-uitbarstingen zijn een (zeer) veel voorkomend verschijnsel bij stress en burn-out, maar ook hier kunnen oorzaken ergens anders liggen.
  • Emotionele instabiliteit: dit kan komen door een tekort aan neurotransmitters die emoties reguleren, wat onder meer bij burn-out optreedt.
  • Verlies van interesse in activiteiten: dit kan duiden op burn-out.
  • Ontkoppeling van de realiteit: dit kan wijzen op een dissociatieve stoornis, maar ook bij burn-out komt een dergelijk beeld vaak voor.

 

4.  Gevolgen van een onbehandelde burn-out

Een onbehandelde burn-out kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals:

  • Lichamelijke aandoeningen: burn-out kan leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes, auto-immuunziekten, aandoeningen aan het bewegingsapparaat.
  • Psychische problemen: een burn-out kan leiden tot depressie of andere psychische problemen.
  • Verslaving: mensen met een burn-out kunnen grijpen naar alcohol, drugs of andere middelen om met de stress om te gaan.
  • Verlies van relaties: stress kan leiden tot conflicten en problemen in relaties
  • Langdurige uitval op het werk: dit kan leiden tot verlies van carrièrekansen en financiële problemen.

5. Hulp zoeken

Herken je de bovenstaande symptomen? Aarzel niet om hulp te zoeken en neem contact op met je huisarts. Ook een burn-out is een serieuze aandoening, waar je met de juiste hulp van kunt herstellen.

Huisarts: je huisarts kan je klachten beoordelen en eventueel behandelen, of doorverwijzen naar de juiste hulpverlener.

Burn-out coach: bij stress en burn-outverschijnselen kan een burn-out coach helpen bij stress te verminderen, energie verhogen, onderliggende patronen herkennen, je gedrag aan te passen en je in staat stellen om leven en werk weer op te pakken.

Neem contact op

Wil je meer informatie over onze diensten of een afspraak maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via onderstaand contactformulier.

Aarzel niet! Wij helpen direct, en werken in heel Nederland.

Jeroen van Loon

Burn-out coach en expert

Jeroen volgde diverse coachings-opleidingen, waaronder meesterschap in persoonlijke begeleiding (Phoenix) en coaching op fysieke & emotionele patronen bij de ScanCoaching Academy. En is partner bij Smits van Loon.
Lees meer over Jeroen

Neem contact op