Burn-out symptomen: Zo herken je de eerste signalen

Een burn-out ontstaat niet van de ene op de andere dag. Vaak begint het met subtiele klachten  die steeds sterker worden. Het herkennen van burn-outsymptomen in een vroeg stadium is cruciaal om erger te voorkomen. In deze blog bespreken we de belangrijkste symptomen en geven we tips over wat je kunt doen als je ze herkent.

Wat zijn de symptomen van een burn out?

Burn-outsymptomen zijn de fysieke, emotionele en mentale signalen die wijzen op langdurige stress en overbelasting. Burn-out is een vergevorderd stadium van chronische stress, ook wel compensatoire stress genoemd. De symptomen zijn de waarschuwing dat je lichaam en geest moeite hebben om tot rust te komen.

Veelvoorkomende burn-out symptomen

Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende symptomen van een burn-out.

1. Chronische vermoeidheid

Vermoeidheid – mensen zeggen eerder: uitputting – komt altijd voor bij een burn-out. Het gaat verder dan alleen een slechte nacht: je voelt je langdurig uitgeput, zelfs na voldoende slaap. Dit komt doordat je lichaam onder langdurige stress veel energie verbruikt en je reserves opraken. De kleinste taken kunnen daardoor aanvoelen als een grote inspanning, waardoor je minder gedaan krijgt.

Tip: Probeer je energieniveau bij te houden en maak tijd voor rustmomenten. Als je merkt dat dit niet werkt zoek dan hulp. Neem contact met ons op.

2. Slaapproblemen

Stress kan je slaapritme verstoren. Veel mensen met een burn-out ervaren moeilijkheden bij het in slaap vallen, vaak wakker worden in de nacht, of het gevoel niet uitgerust te zijn na een nacht slapen. Dit leidt tot een vicieuze cirkel: slechte slaap verergert de vermoeidheid, wat op zijn beurt de burn-outsymptomen versterkt.

Tip: Creëer een vast slaapritueel, slaap tussen de 7 a 9 uur per nacht, en vermijd schermactiviteit (telefoon, TV, laptop) in de avond. Als je regelmatig piekert, kan het bijhouden van een dagboek helpen om je hoofd leeg te maken. Voor meer tips: neem contact op.

3. Concentratieproblemen

Een overbelast brein heeft moeite met focussen. Je merkt misschien dat het lastig is om taken gedaan te krijgen die je normaalgesproken makkelijk deed. Ook vergeetachtigheid is een teken. Dit kan je werk of dagelijks leven flink verstoren en kan frustreren. Het gevoel “dom” of “traag” te zijn is een veelgehoorde klacht bij mensen met burn-out. Vaak gaan zij meer uren werken, met negatief resultaat: het kost tijd en zij worden er vermoeider van.

Tip: Probeer taken op te splitsen in kleine stappen en neem regelmatig pauzes, wij noemen dat ‘mini breaks’: elk uur een paar minuten iets totaal anders doen, en even bewegen. Als je concentratieproblemen aanhouden, neem contact op.

4. Emotionele uitputting

Emotionele uitputting is kenmerkend bij burn-out. Je voelt je constant leeg, hebt geen energie om goed met emoties om te gaan en hebt misschien weinig geduld voor anderen. Kleine irritaties kunnen leiden tot uitbarstingen, of je trekt je juist terug. Je hebt het gevoel dat je de controle over je emoties kwijtraakt.

Tip: Zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning en geef jezelf toestemming om je even terug te trekken als je dat nodig hebt. Overweeg daarnaast om te praten met een coach of therapeut.

5. Cynisme en afstand nemen

Een burn-out beïnvloedt je kijk op je werk en omgeving. Wat je eerst leuk vond, voelt zinloos of irritant. Je ervaart weinig voldoening in je werk en kan cynisch worden over collega’s, je baan of zelfs jezelf. Dit vergroot de kans op zelfisolatie, omdat je je mentaal terugtrekt.

Tip: Probeer kleine momenten van waardering te vinden in je werk of dag. Vraag om steun van mensen in je omgeving.

6. Lichamelijke klachten

Burn-out symptomen uiten zich niet alleen mentaal, maar ook fysiek. Veel voorkomende lichamelijke klachten zijn:

  • Hoofdpijn: vaak veroorzaakt door constante spanning en piekeren
  • Spierpijn: vooral in de nek, schouders en rug door gespannen spieren
  • Maag- en darmklachten: langdurige stress kan invloed hebben op je spijsvertering
  • Hartkloppingen: dit kan een gevolg zijn van angstgevoelens en stress
  • Persoonsgebonden klachten: ‘onverklaarbare’ klachten die niet veroorzaakt lijken te zijn aan de hand van een aanwijsbare fysieke oorzaak; ‘de dokter kan niks vinden’. Of: jouw ‘zwakke plek’, bijvoorbeeld lage rugpijn, lastiger bewegende armen of benen

Tip: Lichamelijke klachten moeten serieus genomen worden. Ga altijd langs bij je huisarts om andere oorzaken uit te sluiten en bespreek je stressklachten.

Hoe herken je een burn-out in een vroeg stadium?

Burn-outsymptomen ontwikkelen zich geleidelijk. In het begin kun je het gevoel hebben dat je “gewoon moe” bent of dat “de drukte tijdelijk is”. Toch is het belangrijk om alert te zijn als je merkt dat:

  • Je al weken of maanden moe bent
  • Je steeds meer moeite hebt om plezier te halen uit dagelijkse activiteiten
  • Je klachten ook na rust of zelfs vakantie aanhouden of terugkeren

Wat kun je doen bij burn-out symptomen?

Het herkennen van burn-out symptomen is stap één, maar wat kun je daarna doen?

  • Neem je klachten serieus: Je lichaam geeft niet voor niets signalen af. Luister ernaar en probeer je grenzen te stellen
  • Praat erover: Deel je gevoelens met een vertrouwde collega, vriend of familie. Het kan helpen om je zorgen te uiten
  • Zoek professionele hulp: Een burn-out is een serieus probleem. Bij Burn-out Begeleiding bieden we gerichte ondersteuning om je te helpen herstellen en je balans terug te vinden. Samen kijken we naar de oorzaken van je klachten en werken we aan een duurzaam herstel.

Burn-out voorkomen: Tips voor een gezonde balans

  • Zorg voor voldoende beweging, ook als je weinig energie hebt
  • Ontspan na inspanning
  • Neem regelmatig pauzes, zowel fysiek als mentaal
  • Afwisseling in activiteiten
  • Houd contact met mensen
  • Stel prioriteiten, leer nee zeggen
  • Geef jezelf toestemming om te ontspannen, zonder schuldgevoel
  • Wees terughoudend met/vermijd alcohol, drugs, suikers
  • Zoek mooie en fijne dingen op

Conclusie

Genoemde symptomen zijn een belangrijk signaal dat het tijd is om stil te staan bij je mentale en fysieke gezondheid. Door deze symptomen vroegtijdig te herkennen en actie te ondernemen, kun je een burn-out voorkomen of ervan herstellen. Heb je vragen of wil je hulp bij het herstellen van een burn-out? Neem, hieronder, vrijblijvend contact op met Burn-out Begeleiding. Samen werken we aan jouw herstel!

Jeroen van Loon

Burn-out coach en expert

Jeroen volgde diverse coachings-opleidingen, waaronder meesterschap in persoonlijke begeleiding (Phoenix) en coaching op fysieke & emotionele patronen bij de ScanCoaching Academy. En is partner bij Smits van Loon.
Lees meer over Jeroen

Neem contact op