Hoe ga ik om met stress? Overeind blijven onder druk

Reorganisatie, werkdruk, conflicten, veeleisende thuissituatie – het kan zich allemaal vertalen in langdurige gevoelens van onrust en onbehagen: stress. Wat zeggen we allemaal over stress?

 

Gezonde stress is goed

Tja, elke stress is stress, en stress wil je op zich vermijden. Maar, we kunnen best wat stress aan, als je maar voldoende ont-stresst. Inspanning, zowel fysiek als mentaal, vraagt om evenredige ontspanning. Anders gezegd: de stress-curve mag oplopen, als hij maar weer daalt tot gezond niveau. Gezond niveau: rustige hartslag, rustige ademhaling, helder hoofd. Kortom, je goed voelen. Het is dus zaak om tijd te nemen voor ontspanning, direct na de inspanning.

Stress kan leiden tot overspanning of burn-out (een vergevorderd stadium van chronische stress waarbij men uitvalt). Herstel van een burn-out kost zomaar acht maanden tot een jaar, dus voorkomen is beter dan genezen.

 

Te weinig stress is slecht

De term ‘bore-out’ wordt hiervoor ook wel gebruikt: teveel onder je niveau werken of te weinig werk hebben. Dit is geen ‘onder-stress’ of ‘negatieve stress’ of iets dergelijks, het is ook stress. Want het is nog steeds een langdurig gevoel van onbehagen. Dus ’te weinig stress is slecht’ is een fabel.

 

Een voordeel van stress

Stress hebben we allemaal nodig om goed te kunnen reageren bij gevaar, het is dus in elk geval een alarmbel.

Stress wordt echter ongezond als er teveel van is, of als het te lang aanhoudt, bijvoorbeeld omdat de stress-curve onvoldoende daalt en er onvoldoende herstel plaatsvindt. Vooral als we ons zorgen maken over onze stressgevoelens neemt stress toe.

 

De gebruikelijke tips

We kennen allemaal de tips: zorg voor ontspanning, slaap goed, zoek afleiding, doe aan yoga, activeer je oxytocineniveau (het ‘knuffelhormoon’). Allemaal waar. Maar daarmee zijn de oorzaken – de stressoren – niet weggenomen. Ook vertelt het je niet hoe je minder vatbaar bent voor stress, ook niet hoe stress bij jou werkt. Hierbij helpen algemene lijstjes met tips niet erg. Wil je werkelijk wat aan stress doen, dan vraagt dat maatwerk.

 

SmitsVanLoon helpt je bij het uitvinden van jouw stressoren, bij het omgaan met stressvolle omstandigheden, en bij het voorkomen van stress.

In een compact programma van een aantal sessies 1-op-1, of in kleine groepen, helpen wij jou inzicht te krijgen in jouw stressoren, hoe stress op jou inwerkt en wat jij kan doen om stress op een aanvaardbaar niveau te krijgen en te houden.

Meer weten?

Bel of mail ons:

ln.no1726903503olnav1726903503stims1726903503@nool1726903503navst1726903503ims1726903503

Fransien Smits – Meijer
0031 (0)6 308 52 254

Jeroen van Loon
0031 (0)6 551 96 551