Re-integratie bij een burn-out: ons plan van aanpak

Bestaande methoden schieten vaak tekort, het kan veel beter. Wij werken met een beproefd multidisciplinair programma, gericht op zowel de fysieke als de mentale kant van burn-out, intensief en volledig op maat: Whatever it Takes! De medewerker komt sneller en sterker terug.

Burn-out manifesteert zich op drie niveaus:

Fysiek

uitputting en andere klachten

Mentaal

uitputting, negatiever zelfbeeld en negatiever beeld van de werkomgeving

Emotioneel

twijfel aan eigen kunnen, emotionele uitschieters

Onze aanpak richt zich op alle drie de niveaus.

Wat vertelt je lichaam? Hoe werkt het bij jou, welke drijfveren hebben jou zover gebracht? Welke emoties spelen daarbij een belangrijke rol?

Knelpunten tijdens de re-integratie

Het is een delicaat proces, vrijwel altijd zijn er tegenslagen. Bijvoorbeeld omdat het veel langer duurt om te herstellen dan cliënt en werkgever verwachtten, of omdat er af en toe een terugval is. Dat laatste is niet erg, het trekt meestal snel bij en het voordeel is dat de medewerker weet waar zijn/haar grens ligt.

Hoelang duurt re-integratie na een burn-out?

Iedere hulpverlener die hier een tijdpad aan hangt neemt een gok. Het is namelijk niet te zeggen hoe lang het proces duurt. De ene persoon is immers de andere niet: psychische patronen verschillen en de mate waarin men fysiek is geraakt verschilt eveneens. In het gunstigste geval kan er na drie maanden met beheerste re-integratie worden begonnen, maar meestal is dat na zes+ maanden. 12 tot 24 maanden komt ook voor.

Hoe lang mag een werknemer over re-integreren doen?

Volgens de wet is een werkgever verplicht om loon door te betalen bij ziekte. Na 24 maanden vervalt deze plicht en kan de werkgever ontslag aanvragen bij het UWV.

Wet- en regelgeving

Gedurende het ziektetraject zijn werkgever en medewerker verplicht om zich aan de Wet verbetering poortwachter te houden. In deze wet is geregeld welke activiteiten met betrekking tot begeleiding en re-integratie in elk geval moeten worden ondernomen.

Voor meer uitleg zie video (bron: rijksoverheid.nl).

Zo werkt het Stappenplan bij re-integratie

De begeleiding richt zich op de gehele mens: fysiek, mentaal, psychosociaal. Het traject bestaat uit drie fasen:

  • Heroriënteren: acceptatie, rust, ziekmakende activiteiten en denkpatronen uitbannen
  • Herstellen: reserves aanvullen, beheerst fysieke en mentale activiteiten ondernemen
  • Hervatten: stapsgewijs en gecontroleerd werkzaamheden oppakken

Daarin komt aan de orde:

  • mentaal weer stuurman worden over je leven
  • fysiek de juiste dingen leren doen
  • emoties leren ‘handelen’

De medewerker leert zodoende te leven conform zijn/haar werkelijke identiteit en lichamelijk welbevinden. Tevens kijken we naar hoe de sociale en professionele omgeving kunnen helpen. De meeste mensen komen er beter uit dan zij ooit waren!

Privé-omgeving van de cliënt

Voor levenspartners hebben wij advies over wat het beste werkt in het leven met een partner met burn-out. Wij betrekken de levenspartner graag bij het traject.

Vertrouwelijkheid

Het contact tussen coach en medewerker is vertrouwelijk. Niets over de inhoud van het besprokene wordt gedeeld met derden zonder expliciete toestemming van de medewerker zelf.

Contact met arbodienst, bedrijfsarts en huisarts

Desgevraagd delen wij onze visie met bedrijfsarts, huisarts of arbodienst. Wij bepalen niet wat het arbeidsgeschiktheidspercentage is van de cliënt, noch doen wij uitspraken op medisch vlak. Wij sporen cliënten dan ook altijd aan om meteen de huisarts te consulteren bij (dreigende) uitval.

Wij maken gebruik van wetenschappelijk gevalideerde vragenlijsten waarmee ook artsen bekend zijn (DASS-test). Deze bieden aanknopingspunten voor de coaching.

Hoe kunnen wij je helpen?

Door onze expertise op het gebied van stress en burn-out, gecombineerd met onze ervaring in organisatieontwikkeling, kunnen wij een breed scala aan activiteiten bieden:

  • Workshops en trainingen over burn-outpreventie
  • Voorlichting over stress en burn-out
  • Organisatieontwikkeling: trajecten op het gebied van effectief en gezond samenwerken
Snel hulp bij burn-out. Geen wachtlijst.

Over ons

BURN-OUT PREVENTIE EN BEGELEIDING is een werkmaatschappij van SMITSVANLOON, COACHES. MET VERSTAND VAN ZAKEN. Wij zijn ervaren in business coaching, team-coaching en personal coaching. Uit onze lange ervaring met het coachen van individuele professionals en het toegenomen aantal cliënten met verschijnselen van overbelasting en burn-out ontstond de behoefte hiervoor de beste aanpak te ontwikkelen.

Wij hebben voor individuele gevallen de meest complete aanpak: Whatever it Takes! Bekijk de pagina voor individuele begeleiding bij een burn-out.

Aangezien voorkomen beter is dan genezen, richten wij ons daarnaast op het ontwikkelen van interventies op het gebied van burn-outpreventie.

Onze kracht

  • Know what: kennis van stress en burn-out, en wat het met mensen en de organisatie doet
  • Know how: weten hoe managers hun mensen en de organisatie gezond kunnen houden
  • Support: coaching van managers en medewerkers, zodat zij hun doel bereiken
Contact

Onze coaches

Onze coaches zijn te vinden in heel Nederland.

Wij werken volgens een holistisch mensbeeld: het cognitieve deel, evenals het fysieke en het emotionele deel worden meegenomen, zowel in de analyse als in interventies. Burn-out zien wij dan ook als een combinatie van psychosociale factoren en fysieke factoren.

Jeroen van Loon, coach met verstand van zaken

Jeroen van Loon

Burn-out-coach, business coach organisatieontwikkeling

Landelijk

Jeroen is een ervaren coach en heeft ruim 25 jaar ervaring met organisatieontwikkeling.

Lees meer over Jeroen

Fransien Smits, coach met verstand van zaken

Fransien Smits

Business coach organisatieontwikkeling

Lanedelijk

Fransien is vooral actief aan de preventiekant van onze activiteit.

Lees meer over Fransien

Cyreille Halberstadt – Wolfs

Burn-out coach

Brabant

Cyreille heeft zich bekwaamd als NLP Master, en is opgeleid als Mindfulness Based Cognitive Therapy coach, en in Neuro-emotionele Integratie.

Lees meer over Cyreille

Peter Lulof

Peter Lulof

Burn-out coach

Oost-Nederland

Peter is Registercounsellor ABvC ® en heeft meer dan 20 jaar ervaring als coach in bedrijfsleven en in de sportwereld. Hij heeft ook zelf ruime ervaring in het bedrijfsleven.

Lees meer over Peter

Carin van Mol

Burn-Out coach

Randstad West

Carin weet uit eigen ervaring wat het is om veel ballen in de lucht te houden: haar gehele studie psychologie deed zij naast een fulltime baan.

Lees meer over Carin

Majolie Grooters

Burn-Out coach

Oost-Nederland

Majolie is psycholoog Arbeid, Gezondheid en Organisatie. Zij werkt ruim 25 jaar met mensen op het gebied van burn-out, innerlijk leiderschap, zingeving en balans tussen werk en privé.

Lees meer over Majolie

Linda Koolen burn-out coach

Linda Koolen

Burn-out coach

Limburg

Linda heeft ruim 27 jaar werkervaring als loopbaan- en stress & burn-outcoach. Ook heeft zij ruim 20 jaar ervaring met verzuimtrajecten. Linda is geboren, getogen en werkzaam in de regio Limburg. Zij spreekt de taal – letterlijk en figuurlijk – en kent de organisaties.

Lees meer over Linda

Mirjam van Geenen burn-out coach

Mirjam van Geenen

Burn-Out coach

Flevoland & Noord Nederland

Mirjam heeft ervaring opgedaan in de zorg, in het bedrijfsleven en als zelfstandig ondernemer. Als Stress & Burn-out Coach, NLP Master Coach en Internationaal Register Hypnotherapeut heeft Mirjam brede en lange ervaring met lichaamsgerichte interventies en interventies op het emotionele en mentale vlak.

Lees meer over Mirjam

Jij?

Burn-Out coach gezocht!

Groningen

Meer informatie

Neem contact op